Publikációs lehetőségek Scopus által indexált folyóiratokba állam- és jogtudomány esetén

Szerzők

  • Sasvári Péter Nemzeti Közszolgálati Egyetem; Miskolci Egyetem ORCID
  • Fejes Zsuzsanna Nemzeti Közszolgálati Egyetem; Szegedi Tudományegyetem ORCID

DOI:

https://doi.org/10.3311/tmt.13209

Kulcsszavak:

egyetem, finanszírozás, tulajdonos, jogtudomány, hivatkozásmérés, on-line adatbázis

Absztrakt

A felsőoktatási modellváltás eredményeképpen az addig állami fenntartású egyetemek a hatékonyabb működés reményében vagyonkezelő alapítványok fenntartásába kerültek át. Ebből következően a fejlesztési források elosztása is átalakult, háromcsatornás finanszírozás logikájára építve, a hallgatói létszám (1), kutatási tevékenység (2) és intézményi infrastruktúra (3) figyelembevételével.
Vizsgálataink a kutatási tevékenység finanszírozására fókuszálnak, amelynek indikátorai egymás részhalmazainak tekinthetők, az MTMT-re alapuló publikációs teljesítményre épülnek, és az indikátorok között minden esetben szerepel a WoS vagy a Scopus azonosítóval rendelkező közlemények írásának a követelménye. Miközben az állam- és jogtudománnyal foglalkozó oktatók és kutatók tudományos közleményei 96% és 99% között nem WoS vagy Scopus indexáltságú közlemény.
Az állam- és jogtudományt a Scimagojr-ben három folyóiratlista – a Law, a Public Administration és a Management, Monitoring, Policy and Law – fedi le, amelyekben 1999 és 2022 között magyar szerzőséggel 1098 állam- és jogtudományi cikk jelent meg, amelyből a legtöbbet az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának oktatói és kutatói írták. A folyóiratcikkek 8%-a D1-es, 15%-a Q1-es, 20%-a Q2-es, 26%-a Q3-as és 31%-a Q4-es kvartilisú volt. A használt folyóiratok száma 228 volt az 1243-ból.

##submission.downloads##

Megjelent

2023-03-30

Hogyan kell idézni

Sasvári, P., Fejes, Z. Publikációs lehetőségek Scopus által indexált folyóiratokba állam- és jogtudomány esetén, Tudományos és Műszaki Tájékoztatás, 70(1), p. 38–58, 2023. https://doi.org/10.3311/tmt.13209

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek