A digitális fekete lyukak kialakulásától az Európai Unió irányelvein át a magyar szerzői jogi törvény módosításáig

Szerzők

  • Tószegi Zsuzsanna ELTE BTK

DOI:

https://doi.org/10.3311/tmt.13199

Kulcsszavak:

szerzői jog, szellemi tulajdon, digitalizált dokumentum, tartalomszolgáltatás, Európai Unió, Magyarország

Absztrakt

Mit takar ez a furcsa kifejezés: „digitális fekete lyuk”? Hogyan alakult ki a XX. századi digitális fekete lyuk? Miért mutatkoznak hiányok az online hozzáférhető művek terén? Megakadályozható-e, visszafordítható-e ez a kedvezőtlen folyamat? Milyen intézkedéseket tett az Európai Unió az online tartalomhoz való hozzáférés bővítése érdekében? Hogyan tükröződnek az uniós elvek a magyar szerzői jogi törvényben?

A digitális fekete lyuk névvel illetett jelenség olyan hatalmas károkat okozott a kulturális örökség online elérésében, hogy arra már a legmagasabb döntéshozói szinten is reagálni kellett. Ebben a tanulmányban az Európai Unió új szerzői jogi irányelve alapján módosított magyar szerzői jogi szabályozás lényeges elemeit mutatjuk be. Ezen intézkedések hatására a digitális fekete lyuk már a közeljövőben jelentősen szűkülhet.

##submission.downloads##

Megjelent

2022-12-12

Hogyan kell idézni

Zsuzsanna, T. A digitális fekete lyukak kialakulásától az Európai Unió irányelvein át a magyar szerzői jogi törvény módosításáig, Tudományos és Műszaki Tájékoztatás, 69(8), p. 493–503, 2022. https://doi.org/10.3311/tmt.13199

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek