A könyvtárak új innovációs elektronikus szolgáltatási rendszere

Az UnInLib innovációs könyvtári projekt, a könyvtári innováció egy lehetséges iránya

Szerzők

  • Iszály Ferenc Zalán Nyíregyházi Egyetem, Matematika és Informatika Intézet

DOI:

https://doi.org/10.3311/tmt.13188

Kulcsszavak:

digitális könyvtár, kulturális szolgáltatás, kutatás, innováció, internetszolgáltatás

Absztrakt

Kutatási témám „Elektronikus könyvtári szolgáltatások a 21. században”, melynek keretében kiemelt célom volt annak elősegítése, hogy a könyv-táraknak ne „csak” a kultúra, a tudomány megőrzésében, közvetítésében legyen aktív, meghatározó szerepe, hanem fokozzák részvételüket a kutatásban, az innovációban, az egyetemi Startup ötletek felkarolásában, megvalósításában, ezáltal a rendszer képes legyen a könyvtárak fenntarthatóságát segíteni, esetleg biztosítani. A tapasztalatok alapján, azok felhasználásával kidolgoztam egy „Új Webkettes innovációs könyvtári rendszert”, az UnInLib-et (University Innovation Library System).
E tanulmányban ismertetem a következőket: Kutatási előzmények, a kutatás fontossága, jelentősége, szükségessége, Az UNINLIB rendszer főbb elemei, alprojektjei: A WIKT rendszer, a Startup kurzus, a Könyvtári Coworking, a Startup Kiállítás, a Startup Konferencia, a Startup Tábor, a GenILib (General Innovation Library) alprojekt. Továbbá a rendszer felhasználhatósága, megvalósítási lépések, az Innov Kutatóintézet, a Találmány (szabadalom). Az összegzésben kiemelem az Uninlib rendszer előnyeit, lehetőségeit, megvalósítási színtereit, szerepét a hazai és a nemzetközi könyvtári innovációban.

##submission.downloads##

Megjelent

2022-12-12

Hogyan kell idézni

Ferenc Zalán, I. A könyvtárak új innovációs elektronikus szolgáltatási rendszere: Az UnInLib innovációs könyvtári projekt, a könyvtári innováció egy lehetséges iránya, Tudományos és Műszaki Tájékoztatás, 69(8), p. 457–469, 2022. https://doi.org/10.3311/tmt.13188

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek