Open Access kiadás könyvtári támogatása egyetemi környezetben

A Ludovika Egyetemi Kiadó és az NKE Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár együttműködése (esettanulmány)

Szerzők

  • Zsolt Kilián Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Ludovika Egyetemi Kiadó Iroda
  • István Margit Nemzeti Közszolgálati Egyetem Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár

Kulcsszavak:

egyetemi könyvtár, levéltár, kiadó, együttműködés, nyílt hozzáférés, repozitórium, metaadat, információkeresés

Absztrakt

A tanulmány célja a Ludovika Egyetemi Kiadó (a továbbiakban: LEK) és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár (a továbbiakban: NKE EKKL) együttműködésének bemutatása a folyóiratok és könyvek online megjelenésének folyamatában. A kiadó szervezetében
az elmúlt években komoly változások mentek végbe, aminek eredményeként a digitális térben való jelenlét hatékonyabbá, teljesebbé vált. A profiljában a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (a továbbiakban: NKE) oktatási és kutatási spektrumához illeszkedő kiadó széles körű tevékenységet végez: a szak- és tankönyvek, valamint a tudományos szakfolyóiratok elektronikus és nyomtatott formában történő megjelentetésén, kereskedelmén, továbbá az ezekhez kapcsolódó tudománykommunikáción felül ismeretterjesztő tevékenysége keretében weboldalán blogteret, magazint, podcastokat, illetve online kurzusokat is kínál mind a tudományos munkát végzők, mind a közszolgálatban dolgozók, mind pedig az érdeklődők számára. A könyvtár által biztosított támogató szolgáltatások fókuszpontjában a megjelenésen felül a visszakereshetőség, a megőrzés és a tudományos hatás optimalizálásának segítése áll, kiemelten az egyetemi DOI-azonosítók egységes kezelése, a folyóirat-struktúra támogatása, a repozitálás, a metaadatok kezelése és megosztása, valamint a kiadói tartalmak eljuttatása minél szélesebb felhasználói körhöz. A két szervezet együttműködésének alappillére a tudománykommunikációs trendeknek megfelelően a nyílt hozzáférésű megjelenés biztosítása.

##submission.downloads##

Megjelent

2021-07-22

Hogyan kell idézni

Kilián, Z., Margit, I. Open Access kiadás könyvtári támogatása egyetemi környezetben: A Ludovika Egyetemi Kiadó és az NKE Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár együttműködése (esettanulmány), Tudományos és Műszaki Tájékoztatás, 68(7), p. 440–445, 2021.

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek