Az interneten megjelenő tudományos hírek megbízhatóságának kérdéséről − technikai lehetőségek a megbízhatóság megállapítására és jelzésére

Szerzők

  • Holl András

Kulcsszavak:

hír, közlemény, tudományos ismeret, megbízhatóság, metaadat

Absztrakt

Az internet sokak tájékozódásának legfontosabb vagy akár az egyetlen forrása. Egyre nagyobb mértékben helyeződik át a világhálóra a kereskedelem, a szolgáltatások szervezése és az emberi kapcsolatok építése és fenntartása. Mindebben nagy szerepe van a bizalomnak – lásd Douglas Heaven cikkét a New Scientist-ben (2017). Jelen közleményünkben az interneten olvasható hírek megbízhatóságával foglalkozunk: a megbízhatóság megalapozására alkalmazható technológiákkal, a megbízhatóság jelölésével. A jelenség háttere, szociálpszichológiája iránt érdeklődőknek figyelmébe ajánlhatjuk Krekó Péter könyvét (2018), illetve a Századvég 2017/2 számát, amelyben több, a kérdéssel foglalkozó cikk található.

##submission.downloads##

Megjelent

2019-09-24

Hogyan kell idézni

Holl, A. Az interneten megjelenő tudományos hírek megbízhatóságának kérdéséről − technikai lehetőségek a megbízhatóság megállapítására és jelzésére, Tudományos és Műszaki Tájékoztatás, 66(9), p. 509–514, 2019.

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek