Mikromásolás-technikai érdekességek a Hannoveri Vásáron (1975. április 16-24.)

Tőkés László

Absztrakt


A Hannoveri Vásár áttekintést nyújtott a mikrofilmtechnika jelenlegi helyzetéről és fejlődési irányáról. A modern mikrofilmtechnikai gépek automatizáltak, kisméretűek, sötétkamra nélkül üzemeltethetők és egyszerűen kezelhetők. Gondot jelent azonban a felhasználónak a gépek karbantartása és a speciális anyagok és alkatrészek zavartalan be szerzése.
Továbbra is a 16 és 35 mm széles tekercsfilmek, mikrofilm-lyukkártyák (ablakos kártyák), A6 méretű mikrofilmlapok és mikrofilm-tasakok (jacket) a legnépszerűbb mikroformák. A világcégek komplett gépsorokat állitottak ki, hiányoztak azonban a hagyományos, kis és közepes kapacitású mikrofilmlaboratóriumok, a könyvtárak és tájékoztató intézmények számára alkalmas olcsó mikrofilmfelvevő-, előhívó- és másolókészülékek. Megfelelő választékot csak az olvasókészülékek és olvasónagyitó készülékek terén lehetett találni.
Új eredmény az elterjedt mikroformák gyors keresését (felvételek vagy egységek kiválasztását) elősegítő gépek és eszközök gyártása. Ezek közbeeső megoldást jelenthetnek a kézi válogatás és az igen drága automatikus válogatógépek között.

TárgyszavakFull Text:

PDF